تاریخچه هنر حکاکی

تاریخچه هنر حکاکی

هنر حکاکی که از دیرباز در بین جوامع مختلف بوده و تاریخچه آن به دوران انسان های اولیه غار نشین برمی گردد که با سنگ بر روی دیواره غار شروع به کنده کاری کردند و نقش و نگار هایی برجا گذاشتند که منظور خود را به یکدیگر برسانند، بعدها این کار حکاکی نام گرفت. امروزه این هنری بسیار زیبا و خلاقانه است که در بسیای از صنایع کاربردهای فراوانی دارد.

حک به معنای نقش انداختن در فرهنگ لغت نامه دهخدا می باشد و حکاکی از آن گرفته شده است. که به ایجاد طرح و نقش ونگارهای معنا دار با استفاده از ابزارهای مختلف بر روی متریال مختلفگفته می شود.

چکش و میخ جز اولین ابزارهایی بودند که در در این صنعت مورد استفاده قرار گرفتند و با ضربه زدن به میخ بر روی سطح مواد مورد نظر نقوشی را حکاکی می کردند. کاری بسیار سخت و طاقت فرسا که صبر و زمان زیادی میطلبد، اما نتیجه زیبا و رضایت بخشی دارد.

رفته رفته با پیدایش مواد مختلف، حکاکی بر روی آن ها نیز رواج پیدا کرد. برای مثال  بعد از پیدایش فلزات شکل ویژه ای به خود گرفت. حک روی فلزات در گذشته (زمان پادشاهان قدیم) کاربردهای مثل حک روی اسلحه و ملزومات جنگی داشت که از آن موقع رسم مارک زدن بر روی وسایل بوجود آمد.

تاریخچه حکاکی

تاریخچه حک و هنر حکاکی در ایران

ایران مهد فرهنگ و هنر با قدمت و تمدن هزاران ساله پیشتاز در هنر است. ایرانیان باستان در حک فلزات بیشترین اعتبارات را داشتد. حک روی ابزارآلات فلزی مانند شمشیر و نیزه و بعدها حک روی سنگ های تزئینی، عقیق ، حکاکی انگشتر، روی چوب و مجسمه توسط ایرانیان انجام می شد.

شاید حکاکی در ایران و جهان را بتوان به دو بخش هنری و صنعتی تقسیم بندی کرد، همانطور که گفته شد حکاکی نوعی هنر است که در صنایع مختلف کاربرد دارد به همین دلیل آن را تلفیقی از صنعت و هنر می دانند.

با پیشرفت تکنولوژی و مکانیکی شدن کارها، استفاده از ماشین آلات صنعتی به جای انجام کارها به صورت دستی در اکثر صنایع همه گیر شد و حکاکی نیز دست خوش تغییر شد. حک کردن بر روی مواد مختلف از شکل قدیمی با میخ و چکش خارج شد و به جای آن دستگاه های حکاکی روی کار آمدند.

تاریخچه حکاکی

هنر حکاکی صنعتی

امروزه در همه جای دنیا برای برجسته کردن طرح و نقوش زیبا از دستگاه حک و برش لیزری استفاده می کنند. حک روی چوب، چرم، نمد و پارچه، فوم، و حتی متریالی مانند پلکسی گلس و فلزات از حک لیزری بهره می گیرند. البته حک مکانیکی و بصورت ماشینی با سوزن تنگستن نیز انجام می شود اما باز هم این نوع آلودگی هایی به جا می گذارد و به تمیزی و دقت عمل حک با دستگاه برش لیزری نیست.

روش حکاکی نسبتا مدرنی که عموما برای شیشه استفاده می شود حک پاششی است. حک پاششی از پاشیده شدن ذرات و با استفاده از یک شابلون انجام پذیر است.

تاریخچه حکاکی

انواع حکاکی :

حک کردن برای ثبت اطلاعات بصورت دائمی با روشهای متنوعی میتواند انجام شود. قطعا محصول ما یا سطحی که میخواهیم چاپ کنیم و خروجی که انتظار داریم در انتخاب روش حکاکی موثر هستند.

ما در این نوشته سعی می کنیم همه روشهای حک را به اضافه توضیح مختصری درباره آن بررسی کنیم:

حک مکانیکی :

حک مکانیکی در واقع چاپ طرح مورد نظر بصورت فیزیکی و ماشینی است .در این روش دستگاه بوسیله سوزن تنگستن فرایند حکاکی را بر روی انواع اجسام سخت همچون چوب و فلزات انجام می دهد .حک مکانیکی خود دارای روش های مختلفی همچون حک ضربه ای (ضربه به محصول و چاپ عکس دلخواه)، خراش (نفوذ سوزن و خراش سطوح )و براده برداری (انجام عملیات چاپ با براده برداری )می باشد.حک شیمیایی این روش حک برای چاپ سطحی اشکال و نشان های مختلف بوسیله شابلون به کار می رود .برای حک طرح مورد نظر از مواد شیمیایی با قدرت خورندگی استفاده شده تا اطلاعات مورد نظر بصورت ظریف چاپ شوند.

حک پاششی :

در این روش کار حکاکی بوسیله شابلون و پاشش ذرات صورت می گیرد .از این روش حک عموما بر روی شیشه استفاده می شود که معروفترین نوع آن ماسه ای است.

ویل مارکینگ :

در این روش عملیات چاپ با عبور از زیر رول مارکینگ، انتقال فشار و گرما و به دنبال آن ایجاد برجستگی و فرو رفتگی صورت میگیرد.

حکاکی لیزری :

مدرن ترین و کارآمد ترین روش حکاکی،حک لیزریاست .در حک لیزری هیچگونه محدودیتی در انتخاب طرح و یا متریال وجود ندارد .بسیاری از شرکت های بزرگ همچون صنایع خودرو سازی، شرکت های تولید گوشی موبایل و از چاپ لیزری برای ثبت نشان مورد نظر خود استفاده می کنند.دستگاه هایلیزر صنعتیکه عملیات برش و یا حک را انجام می دهند به دلیل وجود منبع تولید نور مختلف به دسته های زیر تقسیم می شوند.

لیزرYAG 

این دستگاه درجواهرسازیبه کار برده می شود که امروزه با روی کار آمدن دستگاه های پیشرفته تر، محبوبیت سابق را ندارد.

لیزر CO2 :

برای حک سطحی بر روی سطوح نازک و نرم مثل کاغذ و چوب به کار می رود.

لیزر فایبر :

قوی ترین دستگاه در لیزر،لیزر فایبرمی باشد که برای حکاکی بر روی فلزات و سطوح سخت کارآیی دارد.شرکت بی تی سی یکی از با سابقه ترین شرکت ها در زمینهخدمات لیزر صنعتیوخدمات حک لیزریآماده انجام سفارشات حکاکی لیزری و برش لیزری بر روی اجناس مختلف اعم ازحک لیزری فلزاتوبرش لیزری فلزات و همین طورحک لیزری غیرفلزات و برش لیزری غیر فلزات با بهترین کیفیت می باشد.

درصورت نیاز درباره حک و برش لیزر می توانید با شماره 03136661484 تماس بگیرید یا در واتس آپ و اینستاگرام با ما در ارتباط باشید، و به صورت رایگان با متخصصین حکینو مشورت کنید.

پیام بگذارید

کلیه فیلدهای مشخص شده با ستاره (*) الزامی است

پشتیبان حکینو
ارسال پیام