تفاوت برش لیزر با برش پلاسما
مقایسه برش لیزر و برش پلاسما و برش شعله
با پیشرفت تکنولوژی، دستگاه های صنعتی بسیاری به روی کار آمدهاند تا کار برش متریالهای مختلف با دقت و سرعت بیشتری انجام شود. امروزه برش های مختلفی با بهره گیری از لیزر توسط دستگاه لیزر صنعتی، شعله و پلاسما انجام می شود، اما شاید این سوال همواره پیش بیاید که این برشها چه تفاوتی با هم دارند؟
در ادامه به مقایسه برش لیزر و برش پلاسما و برش شعله خواهیم پرداخت. جهت آشنایی بیشتر با تفاوت های این برش ها، توصیه می شود که این مقاله را به دقت بخوانید و برای برش متریال مورد نظر خود از بهترین نوع برش استفاده کنید.
مقالات بیشتر: تفاوت برش لیزری و برش مکانیکی
برش پلاسما چیست ؟
برش پلاسما یک نوع برش است که برای برش فولاد و سایر متریال هایی که رسانای برق هستند، مورداستفاده قرار میگیرد. این متریالها میتوانند قطر های مختلفی داشته باشند. در این نوع برش، یک گاز نجیب با سرعت بسیار بالایی از نازل بر روی متریال دمیده میشود.
در همان لحظه یک قوس الکتریکی در بین گاز در سر نازل با سطح برش ایجاد شده و باعث برش ناحیه موردنظر خواهد شد. به این نوع برش پلاسما گفته می شود. پلاسما به اندازه کافی گرم است تا بتواند فلز را ذوب کند. در همین حین هوای فشرده نیز با فشاری که دارد، ماده ذوب شده را از مسیر برش دور خواهد کرد.
بهعبارتی دیگر، برش پلاسما فرآیند برش گرمایی بوده که در آن یک قوس پلاسما از طریق یک نازل منقبض ایجاد میشود. قوس انتقالی در زمان انتقال جریان الکتریکی از الکترود غیر ذوبی (کاتد) به قطعه کار (آند) رخ خواهد داد. پلاسما در حالت کلی برای برش مواد رسانای الکتریکی استفاده میشود. این حالت رایج ترین شکل استفاده از پلاسما است. در شکل غیرانتقالی، این قوس بین الکترود و نازل رخ خواهد داد.
روش برش پلاسما برای صفحات، مشها و رنده کاری مناسب است. البته این برش برای مصالحی که ساندویچی توخالی هستند، مناسب نیست، چراکه پرتو های پلاسما در هنگام برش لایه ها شکسته شده و با فضای توخالی مواجه میشوند.
برش لیزری چگونه انجام می شود؟
برش لیزری فلزات به وسیله ی یک پرتو نور لیزر از طریق دستگاه انجام می شود که باعث می شود در محل برخورد لیزر با فلز گرمای قابل توجی ایجاد شده و فلز به سرعت به نقطه ی ذوب برسد. در همین حین گازی با فشار بالا توسط دستگاه فرایند برش را سهولت می بخشد.
مقالات بیشتر: تاریخچه هنر حکاکی
تفاوت برش لیزر و پلاسما در چیست؟
پس از بررسی اجمالی مفهوم این دو نوع برش، به تفاوت برش لیزر و پلاسما می پردازیم :
انواع برش
یکی از شاخصه ها و معیار های بررسی تفاوت برش لیزر و پلاسما : در بررسی تفاوت برش لیزر و پلاسما باید گفت که لیزر می تواند قطعات بسیار پیچیده و تو در تو را با سرعت بسیار زیاد و در زمان بسیار کم برش دهد؛ این در صورتی است که اپراتور، هیچ ابزاری از این دستگاه را برای برش های مختلف تغییر نمی دهد؛ در برش پلاسما نیز دستگاه از دقت زیادی برخوردار است اما نه به این میزان و نه به این پیچیدگی.
میزان دقیق بودن
میزان ظرافت و دقت را در بررسی تفاوت برش لیزر و پلاسما نباید فراموش کرد؛ در توضیح این قسمت باید گفت از مقایسه برش پلاسما و لیزر به این نتیجه می رسیم که لیزر، برش هایی بسیار دقیق تر و ظریف تر از پلاسما دارد؛ در پلاسما اغلب اوقات لبه های برش داده شده دارای حالت زیگزاگی نامنظم هستند.
زمان
در بررسی تفاوت برش لیزر و پلاسما به نکته مهم دیگری که باید اشاره شود، میزان زمان برش دادن انواع فلزات است؛ در برش لیزر سرعت کار نسبت به پلاسما بالاتر است.
برش سطوح مختلف
از عوامل مهم دیگری که در بررسی تفاوت برش لیزر و پلاسما باید آن را مد نظر قرار دهیم: به وسیله برش لیزر می توان قطعات چه از جنس فلزی باشند و چه غیر فلزی را برش داد، ولی در برش پلاسما می توان وسایلی را که جنس خاصی دارند برش داد که با لیزر غیر ممکن است همانند : انواع فلز هایی که خاصیت رسانای الکتریکی دارند، فولادهای محکم با ضخامت بالا و…؛
هم چنین باید گفت دستگاه لیزر هنگام برش سطوح براق یا محکم بسیار سخت عمل می کند و بهتر است برای این سطوح دستگاه لیزر را به زحمت نیندازید، چرا که لیزر برای این سطوح کارایی و توانمندی مناسبی ندارد؛ برای برش این سطوح می توانید از دستگاه پر قدرت و کارآمد پلاسما استفاده کنید.
میزان ضخامت
از دیگر شاخصه ها در بررسی تفاوت برش لیزر و پلاسما باید به مهم ترین آن ها اشاره کرد و آن میزان ضخامت سطحی است که می خواهیم برش دهیم؛ برش انواع سطوح با دستگاه لیزر امکان پذیر است، اما تا حد معینی از ضخامت را می تواند برش دهد یعنی عددی نزدیک به ۶ میلی متر و ضخامت های بالاتر از آن را نیز می تواند برش دهد اما با زحمت بسیار زیاد و زمان طولانی؛ اما در برش با دستگاه پلاسما می توان ضخامت های بسیار بالا را با دقت بسیار زیاد برش داد.
تفاوت در کیفیت برش
هوا برش : زاویه شیب, ایجاد گرمای زیاد در محیط, تولید مقدار زیادی خاکستر, نیاز به پردازش مجدد
برش پلاسما : زاویه شیب کم, ایجاد گرمای کم در محیط, بدون تولید خاکستر, دقت برش مناسب
برش لیزر : زاویه شیب بسیار کم, ایجاد گرمای کم در محیط, بدون تولید خاکستر, دقت برش بسیار مناسب.
تفاوت در توانایی تولید
هوا برش : سرعت برش پایین, اگر قطعه کار از قبل حرارت داده شود, سرعت برش را می توان افزایش داد.
برش پلاسما: سرعت برش بسیار بالا برای انواع ضخامت
برش لیزر: سرعت برش بسیار بالا در ضخامت های کمتر از mm6 با افزایش ضخامت, سرعت برش افزایش می یابد.
مقالات بیشتر: نرم افزار های طراحی 3 بعدی
تفاوت در تعمیر و نگهداری
هوا برش : تعمیر و نگهداری دستگاه های CNC برش شعله آسان می باشد.
برش پلاسما : نیاز به افراد متخصص می باشد.
برش لیزر :تعمیر این دستگاه CNC بسیار پیچیده می باشد و نیاز به افرادی متخصص در این زمینه است.
تفاوت در هزینه تولید و قیمت نهایی
هوابرش : این CNC ها بسیار گران بوده و نیازمند تجهیزات برشی با دقت و بازدهی بالا می باشد.
برش گاز: هزینه این CNC ها تقریبا پایین می باشد.
برش لیزر: کمترین هزینه را در مقایسه با دو دستگاه CNC دیگر دارد
تفاوت برش لیزر با برش پلاسما دیدگاه
مطلب بسیار مفیدی بود، تشکر از حکینو …